✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

Дълга и интригуваща – такава е историята на негово Величество панталона

тенденции

Днес панталонът е една от най-носените и предпочитани дрехи, както от мъжете така и от жените. Едва ли някой може да си представи гардероба си без разнообразни по вид, цвят и материя панталони. 

Панталонът във времето

Знаете ли че, всичко започва през IV в. пр. Хр. когато представителите на елита в Рим се сблъскват с тази нова тенденция панталона, който до тогава бил считани за варварско облекло. 

Друг любопитен факт е , че през 2014 г., в Западен Китай археолози откриват скелети на мъже погребани преди около 3000 г. облечени в панталони, които се смятат за най-старите панталони откривани някога.

Истинският връх в екстравагантността на панталона е по време на френския крал-слънце Луи XIV. Панталоните се украсявали като торти: с рюшчета, панделки, дантели и пискюли.

В Европа, що се отнася до жените, те започват  да носят панталони за пръв път след Френската революция, което скандализирало тогавашното общество.

През 20те години на XXвек небезизвестната дизайнерка Коко Шанел популяризира новото, вече женско облекло – клошираните панталони за разходка и различни спортни дейности.

Панталонът през времето

Въпреки това носенето на панталони от жени продължавало да шокира обществото и през 30-те години на миналия век, но появата на някои актриси, като Марлене Дитрих, носещи дрехата табу спомогнали за промяната на обществените нагласи и стереотипи.

Едва през 70-те панталоните най-накрая са официално признати за женска дреха, както за всекидневна, така и за официална.

Любимите ни панталони чарлстон идват на мода, носени от легендарните The Rolling Stones и Бийтълс, които ги лансират по онова време като основен елемент от гардеробите си. Емблематичната роля на Джон Траволта и танцът му от филма “Брилянтин” остави в историята носения от него бял Чарлстон.  

През 80-те години панталоните придобиват други материи, цветове, текстури или щампи, както и нови кройки, джобове и форми. На мода са панталоните с висока талия, джинсите и така обичаните от нас дънки. Съкровищата от деним навлизат в ежедневието още през 60-те години, като тогава са били истински начин за себеизразяване. 

Панталонът днес

Πpeз 70-те ce зaпaзвa тeндeнциятa дънĸитe дa ce paзпpocтpaнявaт и дa cтaвaт вce пo-пoпyляpни и в ocтaнaлaтa чacт нa cвeтa. A пpeз 80-те тe нaвлизaт и в cвeтa нa мoдaтa. 

През последните две години наблюдаваме завръщането на дълбоките панталони с висока талия, а от скоро дори и чарлстона.

 

Както сезоните са циклични, така и модата се завихря и завръща периодично. Можем да преровим гардеробите на нашите майки и баби и ще сме отново на мода :).

    Автор и текст Румяна Методиева



Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid