✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

Устойчивата мода срещу неинформираната фешън консумация

мисия

Когато купуваме поредната нова дреха задаваме ли си въпроса кой и при какви условия я е произвел - едва ли или поне не често. 
Отговорно пазруване Скрито в Скрина
Знаете ли, че модата е една от индустриите, които влияят най-пагубно на природата и е отговорна за 20% от разхода на вода и 10% от въглеродните емисии в световен мащаб – повече от всички международни полети и морски транспорт взети заедно.
92 милиона тона текстилни отпадъци на година, това е грозната истина.
А можем ли ние да направим крачка към един по-чист свят подкрепяйки устойчивата мода? Разбира се, че Да
Какво се крие зад термина устойчива мода?
Устойчивата мода е дизайнерска философия за производство на екологични и социално-икономически устойчиви дрехи като по този начин се намалява вредния отпечатък на човека, както върху природата, така и върху обществото в редица страни.
Устойчива мода Скрито в Скрина
С други думи, устойчиви са всички тези дрехи, които защитават околната среда , (спестяват разход на вода и енергия, могат да бъдат рециклирани или по-дълго ползвани), но и са създадени от брандове, които имат етично отношение към своите работници и служители и към обществеността (напр. благотворителност, спонсорства, стажове и препродажба).
Когато става въпрос за устойчива мода можем да споменем други подвидове като кръгова, екологична и органична.
"Вземи дрешка с усмивка" 2 Скрито в Скрина и SOHO Sofia/ Снимки Lemonade create
Кръговата мода се отнася до жизнения цикъл на продукта, като се фокусира и изучава начините за повторно използване и рециклиране на материалите, като същевременно намалява тяхното въздействие върху околната среда.
Що се отнася до екологичната мода е важно какви материали са използвани - органичен памук, коноп, лен и естествени багрила, като например от зеленчуци. Органичната мода подбира своите материали и производствени култури, без използването на пестициди, торове, ГМО и други.
Множество са марките, които се провъзгласяват за пазители на природата и последователи на устойчивата мода. Използват гръмки послания и маркетингови трикове, но не голям брой наистина защитават подобни ценности и ги доказват във времето и практиките си.
Всъщност “ Рим не е построен за един ден”. Използването на органични, рециклирани и иновативни материали, и екосъобразни и етични производствени практики изисква сериозни инвестиции и години планиране. 
Тук решихме да ви разкажем за някои  впечатляващи световно известни брандовете и техния интересен начин на мислене и иновативен подход в търсене на устойчиви решения. 
"Adidas" и "Pangaia" са пионери в използването на изцяло нови източници и технологии. Те правят тениски от евкалиптова целулоза и пудра от водорасли или палта пълни със сухи цветя и обувки от пластмаса от океаните.
Други като "Salvatore Ferragamo" са запазили производството си изцяло в Италия, придържайки се към отговорна производствена верига и високи стандарти по отношение на човешките ресурси.
От своя страна  "Fendi" от 2006г. следва проект, който включва рециклиране на материали за създаване на луксозни чанти и намаляване въздействието на производствените отпадъци върху околната среда.
Друг бранд, достоен да бъде част от устойчивата мода е "Patagonia". Те са заложили на прозрачността, като имат специален раздел на уебсайта, където можем да прочетем колко време издържат дрехите им и как да ги поддържаме, за да им се радваме по-дълго. Те дарява 1% от печалбата си на екологични организации по целия свят.
Други марки, които полагат усилия в тази посока са "Michael Kors", "Armani", "Versace", "Burberry" и "Ralph Loren".
"Скрито в Скрина" се подрежда редом с големите имена. 
Идеята зад "Скрина" е изцяло устойчива, екологична и общественополезна. Като се замислим всички родители имаме скрити в скрина купища прекрасни, красиви, маркови, почти нови, но умалели детски дрехи. Познато ли ви е? 
"Вземи дрешка с усмивка" 2 Скрито в Скрина и SOHO Sofia/ Снимки Lemonade create
Всъщност детската мода е една от най-бързите и съответно една от най-пагубните за природата, тъй като децата растейки не успяват да износят всички свои дрехи и те остават като нови. 
Ние от "Скрито в Скрина" вярваме, че един от начините да пазаруваме устойчиво, без това да тежи на семейния бюджет, е да пазаруваме секънд хенд, дори и за децата си. По този начин удължаваме живота на дрехата избягвайки натрупването на текстилни отпадъци и едновременно спестяваме природни ресурси за направата на нови такива.
"Скрито в Скрина" също сме загрижени как са облечени децата ни. Те могат да изглеждат и да се чувстват добре, облечени с качествени и запазени секънд хенд дрехи.
Давайки нов живот на умалелите дрехи правим като родители осъзнат избор да живеем с грижа към природата и възпитаваме децата с поглед към едно по-добро бъдеще.
    Автор и текст Румяна Методиева


Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid