✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

За модата, тенденциите, вкуса и децата….

тенденции

До преди няколко години обличането на децата ми беше (сравнително) лесно - единственият фактор, който правеше процеса една идея по-бавен и изнервящ, беше желанието, по-точно стремежът на малките непрестанно да мърдат, да се въртят, да клякат и стават, да махат с ръце, да танцуват и да тичат из стаята…докато аз се боря да закопчавам малките копчета на малките им ризи и рокли. Няколко години по-късно децата вече се обличат сами (поне в повечето случаи, в които са благоразположени) и вече проблемът не е в това просто да ги облека, проблемът е в това да ги накарам да се облекат красиво и според сезона…или поне прилично и горе-долу адекватно!

По всичко личи, че между втората и третата си година повечето деца започват да развиват своя собствен стил на обличане - имат любими цветове и предпочитания към определени дрехи. Сигурна съм, че повечето от вас са минавали през период, в който детето ви иска да носи само и единствено дрехи в розово или рокли, които се въртят, или дрехи с камъни, брокат, блестящи щампи и принцеси, или още по-лошо - отказват да носят останалите 24 чифта панталони в гардероба си и държат да ходят навсякъде с един-единствен чифт дънки с леко протрити колене и леко умалели. И ако всичко това е съвсем в реда на нещата, то когато малките решат съвсем да се развихрят и да съчетаят любимите си (и без друго нелепи) дрехи с категорично неподходящи жилетка, шапка и обувки, и накрая добавят към този микс и някой крещящ аксесоар като…корона например, тогава е време да се намесим. Но как да го направим така, че да не се налагаме твърдо и категорично и да не пречупваме самоинициативността на детето? Как да оставим малките да избират дрехите си и да да ги комбинират сами, като в същото време ги насочваме в избора им и ги учим да се обличат красиво и стилно? Ето няколко идеи, които дават добри резултати:

 

1. Да започнем с най-важното - вдъхнете им увереност!

Със сигурност едно дете на 2 години няма да може само да облече блузата си и да закопчае якето си, но ако имате повече търпение (и време) и го оставяте да пробва и да се упражнява, то ще става все по-умело. По-важното е, че в момента, в който се закопчае и обуе чорапите си само, то ще се почувства невероятно уверено в собствените си способности, а това е една чудесна основа за изграждане на добър вкус и стил на обличане у децата. Това, с което можете да му помогнете в този етап, е да “заредите” гардероба му с дрехи, които се обличат/събличат лесно като панталони с ластичнен колан и памучни блузи без копчета.

 

2. Говорете им за цветове, форми и съчетания

Когато децата започнат активно да говорят за цветове и особено, когато вече имат свои любими нюанси, започнете да насочвате вниманието им към това кои цветове се съчетават добре и кои не си отиват. Покажете им красиви комбинации, нетрадиционни комбинации, интересни комбинации, лоши комбинации… Всеки път, когато сами изберат дрехите си и са се справили добре със съчетанията, кажете им го. Ако пък изборът им не е толкова сполучлив, не ги критикувайте - просто отбележете, че “винаги са красиви, но този панталон би стоял много по-добре с тази блуза, защото…” Говорете и за това как се съчетават райета, карета, точки и флорални мотиви - не под формата на лекция или сериозен разговор, а просто така, междо другото, в ежедневието, докато сте се спрели пред витрина на бутик или докато гледате филм заедно с тях. Обсъдете и различните форми и защо например “дълга, бухнала пола” стои по-красиво с блуза по тялото, отколкото с широк пуловер...в повечето случаи. Обяснете им защо някои дрехи стоят по-добре на едни хора и не толкова добре на други. Дайте им примери с вашите собствени дрехи и им покажете защо Ви отиват дълги поли, но избягвате да носите къси. Тези примери със сигурност ще им бъдат от полза, когато се налага след години самите те да преценят кои дрехи подчертават качествата им и кои прикриват недостатъците им (ако въобще имат такива).

 

                               

 

3. Очертайте границите…но само с контур

Опитайте се да дадете на децата си свобода в избора на дрехи, цветове и съчетания. Ако е възможно, подредете гардеробите им така, че да имат достъп ако не до всички, то поне до повечето дрехи. Когато отиват на градина, излизат на разходка в парка, приготвят се за вечеря в ресторант или за детски рожден ден, попитайте ги какво искат да облекат или ги оставете сами да изберат и извадят дрехите от гардероба си. В много от случаите това, което изберат да носят ще бъде далеч от идеалът ви за стил, но те самите, пък ще бъдат особено горди с това, което са облякли и ще го носят с истинско самочувствие. Все пак, очертайте някакви граници. Бъдете категорични, че в някои случаи “мама ще има последната дума”. Обяснете им защо не е добра идея да отидат на вечеря в ресторант с роклята на Елза или да карат колело в парка през лятото с дебел джинсов панталон и официални обувки. Използвайте целия си арсенал от аргументи. В никакъв случай, обаче, не казвайте на детето си, че другите ще му се смеят или, че “никое дете не ходи облечено така”. В крайна сметка искаме да научим мъниците да се обличат стилно, красиво и интересно, а не да ги караме да се сравняват с другите и да се опитват да им подражават. И ако все пак всичките ви логичните доводи бъдат отхвърлени, можете да прибегнете до изпитания метод с опциите. Дайте възможност на детето да избере между две или три опции, които със сигурност знаете, че то харесва и които биха свършили добра работа в конкретния случай.

 

4. Вземете ги с вас “по магазините”

Ако сте като повечето родители, а децата ви са като повечето деца, то това сигурно ви се струва като най-ужасната идея на света. В главата ви започват да се редят картини на ревящи, мрънкащи, нацупени, въргалящи се по земята деца, които превръщат обикалянето по магазините в истински кошмар. Спокойно! Не е задължително пазаруването на детски дрехи да бъде филм на ужасите. Особено ако го превърнете в малък проект на тема “Това лято ще нося...”. Основна част от този проект ще бъдат задачите, които ще им поставите - да си намерят няколко чифта къси панталони, да ги съчетаят с няколко цветни тениски, да си изберат нещо по-елегантно, както и нещо по-ежедневно, да го комбинират с подходящи обувки… Децата обичат малките проекти и ще им достави огромно удоволствие да се справят с това предизвикателство. Първо, защото не е необходимо да пробват дрехите. Както в Скрито в Скрина, така и в повечето магазини, можете да купите дрехите и ако се наложи след това да ги замените или дори да ги върнете. Второ, защото в много от магазините за детски дрехи никак не е скучно - за най-малките е помислено и в случай, че те се отегчат от разглеждането на дрехи и аксесоари, могат да рисуват, чертаят, сглобяват… (а в Скрито в Скрина могат да се полюлеят и на люлка :)) Трето, защото наградата от успешно завършения проект е двойна - едно голямо БРАВО за добре свършената работа + нови, красиви дрехи, които детето само (с малко помощ) е избрало. Вие пък, от друга страна, можете да използвате случая да покажете на малките кои дрехи са добър избор и с какво най-добре могат да се комбинират. Това е идеалната възможност да дадете свобода на детето си като в същото време поставите някави граници.

       

 

5. "Хвърлете едно око" на тенденциите

Ха! Кой има време за мода и модни тенденции, когато има деца, нали така? И можем ли въобще да говорим за модни тенденции, когато става дума за детски дрехи? Да следвате “тенденциите”, обаче, не значи непременно да обличате малките в най-новите колекции на големите марки, а по-скоро означава да видите какво и как се носи в момента, да го пречупите през собствените си разбирания за стил и да го покажете и обсъдите с децата си. Едва ли прекарвате много време гледайки Fashion TV, четейки модни списания и ровейки се в модни блогове, но пък с един клик на мишката можете да влезнете в Pinterest, където да почерпите вдъхновение. Пак там можете лесно да запазите визиите и стиловете, които ви допадат, да ги организирате в различни категории и когато дойде подходящият момент, да ги обсъдите с децата…или по-скоро с момичетата ви, защото да си признаем, малко вероятно е момчетата да се впечатлят и развълнуват от тези ваши идеи. Дъщерите ви, обаче, най-вероятно ще бъдат заинтригувани. Така много лесно ще им покажете къде са вашите собствени граници по отношение на стила. В същото време ще им помогнете да оформят собствения си стил и вкус. И не на послдно място, ще научите кое им допада и кое - не. И туко-виж се оказало, че 4-годишната ви госпожица си пада по хипарски дрехи в стил 70-те, а тийнеджърката ви се възхищава на гардероба на Грейс Кели…

 

Лесно е да поставите основите сега, когато са по-малки. Така, когато порастнат, ще могат уверено да се обличат красиво, стилно, интересно, да носят дрехите си със самочувствие и да се чувстват перфектно в тях!



Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid