✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

Баба Марта бързала, мартеници вързала бели и червени, весели засмени !

идеи

Баба Марта е един от най-хубавите български празници, който предвещава настъпващата пролет и на който закичваме любимите си хора с мартеници за здраве и благополучие.

Детски дрехи_Скрито в Скрина

Коя е Баба Марта?

В народната традиция баба Марта е представяна като сърдита старица и като по-голямата сестра на Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари), която все за нещо им се сърди и е недоволна. В някои краища на страната се “нарича” седмицата започваща от 1 март и по времето през тези дни се гадае каква ще е годината.  

Когато Баба Марта е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, е мрачно и студено.

Оттук е разпространен и обичаят да се избира определен ден: всеки си намисля дата до 22 март и по нея познава каква ще му е годината - ако денят е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо - ще се сблъска с трудности. 

За да зарадваме Баба Марта и да се пазим от лютия й нрав, носим мартеници. :)

Какво всъщност символизира мартеницата и нейните цветове? 

Дески дрехи_Скрито в Скрина

Мартеницата символизира мъжкото и женското начало, прехода между зимата и пролетта, началото на нов живот. 

Белият цвят на мартеницата първоначално е символизирал мъжкото начало, силата и красотата, той е цветът и на Христос. Червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта. Той от своя страна символизира женското начало, зачеването и раждането

Освен традиционните мартеници в бяло и червено, в тях присъстват и други цветове като синьо (цветът на небето и водата), зелено (символът на плодородие) и кафяво (цветът на земята). Разпространено е също да на мартениците да се слагат сини мъниста против уроки или парички за късмет.

Днес за направата на мартеници се използват различни материали, но според традициите в миналото се е използвала само вълна, защото според традиционните вярвания тя е материал който улавя болестите. Интересен факт е, че когато се прави мартеница тя трябва да се усуква винаги наляво, както и да се закичва винаги на лявата част на гърдите.

Какво повелява традицията на този празник?

Традицията е на първия ден от март най-възрастната жена в семейството да закичва на гърдите или да връзва на ръцете на децата пресукания бял и червен конец за здраве, благополучие и късмет и за да ги предпази от зли сили.

Според поверието на 1 март с мартеници се закичват плодните дръвчета  и домашните животни, за да бъде здрава и плодородна годината. Те се носят или до 9 март - църковния  празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и когато видим щъркел, лястовица, кукувица или да я окичим на цъфнало дърво.

Любопитно е също, че освен на дърво, мартеницата може да се постави и под камък, като тогава може да се гадае. Ако след месец под камъка се появят насекоми значи годината ще е плодородна. Съществува и поверие, че ако пуснем мартеницата в реката, ще ни върви по вода.

В различните части на България има интересни обичаи свързани с този прекрасен български празник като например сутрин преди изгрев слънце домакинята мята червен плат на плодно дръвче в градината, за да разсмее Баба Марта и да пекне слънце. Друг обичай е най-възрастната жена, която закичва децата да е облечена в червен сукман и забрадена с червена забрадка.

Къде се празнува Баба Марта?

Празникът е познат не само в България, но също и в Румъния, Албания, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Молдова. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. Преди няколко години мартеницата е вписана в материалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Без митовете и легендите какво би вдъхновявало нашето въображение и вяра, какво би ни давало усещането за обединение? 

Една от легендите за Пижо и Пенда гласи, че те били двама влюбени. Пижо бил най-личният и смел момък в селото, а Пенда била най-красивата и скромна мома. Затова традиционно Пенда е изобразявана в бяло, а Пижо в червено Тяхната любов била толкова чиста и истинска, че хората решили да се окичват с образите им, за да им донесат обич и хармония.. 

А вие какви легенди и приказки, може би разказвани от вашите баби знаете за Баба Марта? Много ще се радваме да ни споделите някои от тях. 

Надяваме се да ви е било любопитно да разберете повече за днешния празник. Ние от „Скрито в Скрина“ ви желаем много здраве, усмивки, благоденствие, щастие и любов. 

Детски дрехи_Скрито в Скрина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя и на всеки на ръката връзва някаква мечта. Нека се сбъднат най-съкровените ви мечти!

Екипът на Скрито в Скрина

Автор и текст Румяна Методиева













Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid