✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

Винтидж стила –романтичен, предизвикателен, неостаряващ

дрехи

Стил от една изминала епоха, класа, уникалност, романтика - за това се сещаме когато споменем думата Винтидж.

Безспорна истина е, че Винтидж модата в последните 20 години се завръща с пълна сила. Достатъчно е днес да погледнем начина по който се обличат звездите от червения килим, които често диктуват модните тенденции, за да разберем колко модерни са днес Винтидж дрехите.

А какво всъщност е Винтидж и от къде произлиза този моден стил?

Терминът Винтидж в модата характеризира дрехи произведени в периода от 20 те до 90 те години, които се отличават с реномирани марки и символизират отминала епоха.

Любопитно е, че терминът винтидж произлиза от френски и означава най-добрата, достатъчно отлежала реколта вино. Впоследствие терминът се употребява в автомобилната сфера, в интериорния дизайн и в света на модата и означава стар предмет или дреха, с високо качество, които отново са станали на мода.  Не е ли чудесно, че в наши дни можем да пресъздадем чара на една отминала епоха, да определим наш личен и неповторим стил на обличане и понякога можем да го постигнем само надниквайки в гардероба на нашите майки и баби?

В миналото качеството е било по-важно от количеството и липсата на масово производство прави една винтидж дреха уникална, висококачествена и често пъти ръчно изработена. Носейки такова съкровище винаги можете да се отличите в тълпата и да разкажете интересната история на отминали времена. 

Заслугата за появата на винтидж стила отчасти е на хипитата, които изтупват прахта от позабравените дрехи и ги превръщат в изцяло нова модна тенденция. Актрисите и топ моделите от 90 те също има своя принос за възникването на винтдидж модата. Музиката по онова време повлиява винтидж тенденцията и също е причина да се завърнат стилове от предишни години. 

Днес жените преоткриват прекрасните кройки, качествените материи, красивите модели, както и ръчно направени детайли на винтидж дрехите, които липсват в сегашната мода. Можем да комбинираме винтидж дреха с модерни аксесоари или обратното, за да бъдем ослепителни и наистина в крак с модата.

Подобно на виното, с времето, този тип дрехи стават все по-ценни и търсени от почитателите на този стил.  Днес, като консуматори, чрез облеклото си, все повече целим да разкажем история, желаем нещо автентично, което не се намира в модерните колекции и не се носи масово. Какво друго може да отговори на тези изисквания освен дреха във винтидж стил, маркирана от обществените нагласи на времето си, революциите или аристократизма ! Всичко това я превръща в истинска рядка находка.

Едно романтично пътуване във времето и спомените, на което се отправят известни личности като Kate Moss, Emma Roberts, Anne Hathaway и  Amal Clooney. 

Има поне три причини да носим Винтидж дрехи: винаги са на мода, елегантни са и в повечето случаи са на разумна цена. Някои от тези неповторими находки могат да се открият и в бутиците секънд хенд, което също ви позволява да спестите природни ресурси и да намалите вашия екологичен отпечатък.

Ние от “Скрито в Скрина” също подбираме всяка детска дреха  с грижа и любов към природата, вдъхвайки нов живот на позабравените в "скрина" съкровища често попадаме на истински находки за децата. Имаме представители на всички модни стилове както и на типичния винтидж гардероб и с радост предаваме нататък, за да завещаем на децата си един по-добър свят.

Кои са неостаряващите представители на винтидж модата, които могат да станат част от вашия гардероб? 

  • Бралетата (комбинация между сутиен и топ) е винаги чудесна част от облеклото. 
  • Денима (дънките, якетата, роклите и полите от деним) и широките панталони, които са емблемата на 80 те и 90 те се завръщат в последните години. 
  • Няма да сбъркате ако изберете костюм в пастелни тонове, който може да бъде размер XXL, къс или с бермуди в зависимост от актуалните за сезона.
  • Буфан ръкавите са истинска класика, виждаме ги все повече на модния подиум като безспорно придават неповторим чар на всеки тоалет. 
  • Горните дрехи  и роклите плетени на една кука, бродериите и велура могат да бъдат вашия избор, ако искате да изглеждате елегантно и различно. 
  • Анималистичните десени като леопард и зебра са почти винаги на мода.
  • Елегантен блейзер с еполети е достоен завършек на винтидж стила ви.
  • Леките горнища и ефирните рокли на черно бели точки – каква класика!
Съветваме ви да комбинирате една винтдиж дреха с друга, която е модерна в момента като например пола или пола панталон от 70 те с изчистено едноцветно горнище или широк винтидж пуловер с тесни дънки. 

Големите световни дизайнери, които се увличат по винтидж стила и диктуват модните тенденции тази година са Jean Paul Gaultier с модели от 90 те, Гучи с ерата на Том Форд и Диор в стила на John Galliano. VersaceDolce & Gabbana и Chanel  не остават по-назад и също творят във винтидж стил. Но бумът на винтидж модата тепърва предстои през 2023 когато модните къщи ще отворят своите архиви и ще задоволят всеки каприз на феновете на винтидж облеклата. Тази година индивидуализмът ще е наистина на мода: да имаме собствен стил, който ни отива и да изразим нашата неповторимост и характер чрез облеклото ни. 

В миналото е трабвало да си купите книга или филм, за да  разберете какво се е носело преди. Сега има толкова много избор и разнообразие благодарение на интернет.

Достатъчно е да потърсите какво е било модерно през различните епохи и можете лесно да се превъплатите в любима актриса или модна икона от миналото и със сигурност няма да останете незабелязана.

Защо да не пренесем тази класическа и вдъхновяваща модна тенденция и в гардероба на нашите деца?

Нашият секънд хенд бутик може да ви помогне за това. Имаме прекрасни и различни, класически сака, детски панталони, ризи за момичета и момчета рокли, детски якета на разумни цени, които могат да са новите звезди в детския гардероб на вашите малки госпожици и господа.

 Автор и текст Румяна Методиева



Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid