✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

За дрехите, проектите и... рециклирането

рециклиране

 

Едва ли има по-подходящ момент от днес да стартираме това ново за нас начинание - блога на Скрито в Скрина. Защо днес? Поради няколко причини:
 
Първо. Защото обмисляме този малък-голям проект от известно време насам! Ще ни се да променим начина, по който ние като общество мислим за дрехите "втора употреба", за свръхпроизводството и свръхконсумацията, за рециклирането, за "зеления" начин на живот... Имаме толкова идеи и се вълнуваме от много неща, които искаме да споделим с вас. Този блог ще бъде мястото, където ще го направим.
Второ. Защото днес Скрито в Скрина има, както обичаме да го наричаме, "малък рожден ден". Точно на този ден преди 3 години се роди синът ми - Константин. В дните преди неговото раждане (пре)подреждах скринове и гардероби. В огромни кашони трупах всички онези красиви, почти нови детски дрешки, които бяха останали от сестра му - Рая и, които явно нямаше да мога да използвам повторно - поне не в обозримото бъдеще. Затова трябваше просто грижливо да ги прибера някъде (като че ли имаме място за складиране на неща вкъщи!) и да чакам или аз, или някоя приятелка да роди още едно момиче. Точно в този момент, обаче, се "роди" идеята за Скрито в Скрина.
Трето. Защото 17 май е Международният ден на рециклирането, а ние в Скрито в Скрина гледаме на рециклирането като на нещо много сериозно и важно. Най-общо казано, вярваме, че има няколко ключови неща, които можем да направим, за да оставим на тези, които идват след нас красив, чист и най-вече годен за обитаване "дом". Едно от тези неща е рециклирането. Фактите са много красноречиви - в световен мащаб близо 4 милиона (!!!) тона отпадъци се изхвърлят всекидневно, като прогнозите са тази цифра да достигне 6 милиона тона през 2025г. и 11 милиона тона през 2100г. ....ВСЕКИ ДЕН! Близо 20% от всички тези отпадъци са текстилните отпадъци, което никак не е изненадващо. В света се продават близо 100 милиарда дрехи всяка година. Около 15%  от платовете се изхвърлят още в процеса на кроене и шиене на дрехите. А много от дрехите, които все пак стигат до закачалките по магазините и в крайна сметка - до гардеробите ни, биват изхвърляни на бунищата след няколко години носене (или пък не, защото всички имаме поне една дреха в гардероба си, която никога не сме обличали…нямаи да облечем). Затова рециклирането и в частност рециклирането на дрехи има значение, най-вече защото близо 100% от текстилните изделия могат да бъдат рециклирани под една или друга форма. А това означава, че с минимални усилия от наша страна можем да сложим началото на големи промени.
Но, оставяме на вас днес да си помислите какво и как можете да рециклирате. В следващите ни публикации ние също ще се опитваме да ви провокираме и вдъхновяваме с идеи и хрумвания.
И така - Добре дошли в блога на Скрито в Скрина! Нямаме търпение да споделим още толкова неща с вас…!


Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid