✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

10 неща, които да направите с децата си преди те да станат на 10

идеи

Сигурно и вие, като нас, често си мислите гледайки децата си: “Кога порастнаха толкова?” И вероятно, обръщайки се назад, си припомняте моментите, в които сте били на ръба на оцеляването или най-малкото - пред нервен срив. Но след това се сещате за хилядите мигове, в които децата ви са ви разплаквали от щастие, в които сте ги наблюдавали тихо отстрани и гордо сте си мислели: “Аз съм отгледала това човече!”, в които сте ги целували за лека нощ и дълго сте стояли до тях докато заспиват, мсилейки си как това е най-прекрасното нещо, което ви се е случвало в този живот! Ммм даааа, така е - гледането на деца е като да се качиш на скоростно влакче - малко е страшно, но е забавно, има върхове, после падове… Но едно е сигурно - моментите, прекарани с децата отлитат много бързо и е абсолютно задължително да ги изживеем пълноценно - да оставим компютрите и телефоните настрана, и наистина да присъстваме, да слушаме внимателно и да участваме активно, когато малките са покрай нас!

От раждането им до момента, в който заминат да учат в университет, децата ни имат само 940(!) съботи, които да прекарат с нас. Затова е добре да се опитаме да превърнем повечето от тях в страхотни спомени! И понеже ние самите сме прекарали не малко време в подобни опити и вече имаме дъъълъг списък с неща, които са били абсолютни попадния, както и списък с неща, които сме искали да направим, но така и не ни е останало време за тях, споделяме с вас нашите ТОП 10:

 

1. Снимайте ги в действие

Само преди 10-ина години не беше толкова лесно да документираме специалните моменти, но сега вече буквално имаме  в джоба си цялата  техника, необходима да запечатаме малки и големи мигове. Затова снимайте децата си в действие - не е важно да правите дълги видеа и да ги следвате с “камерата” на всяка крачка. Достатъчно е да ги запишете как скачат в локвите, как пеят любимата си песен, как танцуват щуро в хола, или как разсъждават над някое ново за тях физично явление. Ако всяка седмица правите по едно 2-минутно видео, то когато малките станат на 10, ще имате над 1000 минути “суров материал”, който можете да превърнете в страхотен филм и повярвайте ни, това ще бъде най-великият блокбъстър, който семейство ви е гледало заедно!

NB! Само пазете “суровия материал” на сигурно мсто :)

2. Четете им книжки

Знаем, че изисква малко усилие след дълъг и изморителен ден да сложите децата да легнат и… да седнете да им четете. Със сигурност, обаче, времето прекарано в четене вечер ще бъде много по-пълноценно и за децата, и за вас самите. Първо, децата заспиват много по-лесно, слушайки любимите си истории и второ, още от малки ще ги научите, че четенето на книги е интересно и вълнуващо. За вас, пък, това ще бъде възможност да си припомните позабравени детски класики и наистина да се отпуснете в края на деня. Бъдете сигурни, че за децата ви тези моменти ще бъдат специални и те дълго ще ги помнят!

 

3. Покорете връх заедно

За щастие, живеем в държава, в която има прекрасни места за опознаване. А когато станат на 4-5 години малките вече имат сили за няколкочасов преход и по-важното - имат желание за приключения! Затова, заведете ги в планината, тръгнете по по-лесните туристичски маршрути или дори ги качете на лифт. Покорете заедно някой връх (не е нужно да се втурнете към Вихрен с малките на ръце или “на конче”… Копитото също върши работа :)) Покажете им света от високо и ги похвалете за това, че са се покатерили сами до там. Те ще го оценят!

 

4. Заведете ги в увеселителен парк

В тези паркове цари един невероятен, приключенски, вълшебен дух! Затова за малките палавници един ден, прекаран на подобно място, може да се превърне в събитието на годината. Със сигурност Дисниленд не е по джоба на всеки, но има множество по-малки и по-големи увеселителни паркове в Европа, където децата ви (и вие заедно с тях) ще прекарате запомнящо се! От Пратера във Виена, през Ефтелинг в Холандия и ПортАвентура в Испания, до Мини Италия в Римини… на Стария континент има за всекиго по нещо. Така че, ако сте планували пътуване в чужбина този сезон, включете и “посещение на увеселителен парк” в списъка си със забележителности. Гарантираме, че няма да съжалявате!

 

5. Направете списък с местата, които искате да посетите заедно

Светът е голям и цветен, и има толкова много места, които да посетите с децата си… Какъв по-добър повод да възбудите любопитството на малките и заедно да научите повече за тези места от планирането на предстоящи семейни ваканции. Покажете им различни дестинации на картата и намерете повече информация за тях. Обсъдете дали тези места биха се харесали на всички в семейството и така започнете да полълвате вашия семеен "Дневник на пътешественика". Децата обичат проектите и е почти сигурно, че и вашите ще се включат ентусиазирано в този! Все пак плануването и подготовката за едно пътуване са голяма част от цялото преживяване. А и в крайна сметка, дори никога да не стигнете до тези места, нищо не пречи да помечтаете семейно!

 

6. Прекарайте няколко дни “на село” (в случай, че не живеете на село)

“На село” времето тече по-бавно, животът е малко по-спокоен и ежедневието не е толкова хаотично. Когато си “на село” не е нужно да повтаряш думата “хайде” по 300 пъти на ден, там не си гледаш часовника през 15 минути и за никъде не закъсняваш. Може би точно затова децата обичат да прекарват времето си на такова място - защото няма излишно суетене, а те имат огромно "поле за изява". Независимо дали “имате село” или сте с градски корени, опитайте се да планувате поне един семеен уикенд годишно някъде дълбоко в провинцията. В началото децата може и да не са в екстаз от тази идея, но след няколко дни прекарани в тичане боси по тревата, пръскане с маркучи, ядене на череши направо от дървото в градината и дуене на крави (да, в някои села можете да преживеете и такова нещо), те ще бъдат едни щастливи същества, а вие ще бъдете едни доволни и отпочинали родители.

 

7. Направете родословно дърво

Това е един вълнуващ проект, който лесно може да увлече цялото семейство в събиране на информация, слушане и разказване на истории, разглеждане на снимки, лепене, чертаене и рисуване. Гарантираме ви, че не само ще се забавлявате много, но в процеса на правене на родословното ви дърво всички ще си припомните (или тепърва ще научите) родовата си история. А резултатът със сигурност ще е повод за гордост за малки и големи.

 

8. Посетете колкото можете повече музеи заедно

Във възрастта до 10 години децата са като попивателни гъби - жадно поемат всичко, което им кажете и покажете. А в музеите винаги има много за “попиване”! Затова ги заведете навсякъде, където можете - от Природонаучния и Историческия музей, през Музейко, различни галерии и експозиции, до Музея на киселото мляко и Музея на мечката. Тези преживявания ще се запечатат в паметта им (във вашата също) и те често и с непресторен ентусиазъм ще разказват за тях на близки и приятели.


9. Правете научни експеримнти

Не е нужно да сте алхимици, за да превърнете дома си в научна лаборатория! Трябва само да се снабдите с неща като аспирин, сода, захар, олио, ориз, въглен, тел, бои, хартия, хартиено тиксо, сламки и други подобни... След това можете да се развихрите с децата и заедно да установите причините за редица химични явления. Със сигурност, чистенето след проведените експерименти ще се падне на вас, но пък баркотията си заслужава!

 

10. Рециклирайте заедно

Ето това вече е приятна и много полезна мисия! О да, рециклирането може да бъде приятно, особено когато в него са въвлечени малчугани. Само им дайте купчина с буклуци, които да сортират на "пластмасови", "хартиени" и "тенекиени" отпадъци и ще видите с какъв ентусиазъм ще се заемат с тази задача. Разбира се, вие самите трябва да вземете активно участие. Само така ще положите здраво основите на тази добра практика вкъщи. И не забравяйте, че дрехите също могат да бъдат рециклирани (научете повече тук) и това със сигурност е проект, с който децата истински ще се забавляват.

И нещо допълнително за финал:

Отбелязвайте на стената колко са порастнали. Невероятно е да видите нагледно “какъв път са изминали” в рамките на 10 години и как от три педии човечета са се превърнали в големи хора! Още по-добре - купете и закачете на стената от онези дървени, платнени или хартиени детски метри, където да отбелязвате “прогреса”. Така, ако един ден се наложи да боядисате стените (а този ден със сигурност ще дойде) или пък да се преместите на ново място, ще можете да вземете тези безценни спомени с вас.

 

Ще се радваме вие пък да споделите вашите ТОП 10!



Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid