✅ Безплатно връщане до 7 дни с готова товарителница в пратката 📦 Безплатна доставка на всички поръчки над 70лв
Кошница 0

Как да научим децата да рециклират- няколко полезни идеи за вас, Скъпи родители

рециклиране

Един от начините да предадем нататък едно по-добро бъдеще за нашите деца е да ги научим от малки да обичат и ценят природата. Необходимо е  да им покажем колко ценна е планетата Земя и как заедно можем да се погрижим за нея, като започнем например да рециклираме отпадъците у дома и да дарим или препродадем дрехите, които вече не носим. Всичко това възпитава у децата уважение, съпричастност и отговорност и заедно с личния пример, който даваме като родители ни показва колко малко е нужно да даде всеки един от нас за да стане част от Промяната.  
Ние от Скрито в Скрина вдъхваме живот на носените детски дрехи, като ги купуваме от български родители и ги продаваме на други такива, а остатъка даряваме за различни благотворителни каузи. Така заедно с нашите клиенти намаляваме екологичния отпечатък от детската текстилна промишленост. Малко наша статистика: за всички години откакто съществуваме (вече сме на цели 7 :))  сме предали нататък приблизително 3 тона и 650 кг. текстил, за последните 3 години около 800 кг , а за миналата година почти 200 кг детски дрехи. Гордеем се с това, че заедно с вас съумяваме да допринесем за по-устойчив начин на живот и за един по-чист и красив свят за нашите деца, което е и една от нашите ценности, и бихме били много щастливи  да мотивираме повече хора да последват този пример.

Изненадващ е фактът, че над 70% от световното население използва дрехи втора употреба. Суровините, придобити от рециклирани тъкани, струват по-евтино, което ги прави привлекателни за производители и потребители. За щастие, все повече световни марки в модната индустрия като Nike и Patagonia започват да се замислят как да бъдат пo-екологични и предлагат колекции от рециклиран текстил.

Знаете ли, че рециклирането и ползването многократно на текстил намалява нуждата от пространство за сметища, избягва използването на чисто нови влакна, намалява консумацията на електрическа енергия и вода,  предотвратява замърсяването на въздуха и отделянето на вредни газове.

Като пример англичаните изпращат 700, 000 тона дрехи към центрове за рециклиранетекстилни банки и благотворителни организации, което количество може да запълни 459 Олимпийски басейна.  Общата статистика за населението на британския остров е, че близо 60% от хората рециклират дрехите си. Дори в страна като Англия,  с  редица кампании, които популяризират рециклирането на отпадъци включително на текстил, голяма част от хората са зле усведомени. 

В България има още много какво да се направи, за да се стимулира населението да осъзнае ползите от рециклирането и да живее с мисъл за планетата и действия в посока нейното опазване и спасяване.

И тук идва въпроса как да образоваме новото поколение в тази насока, като започнем от собствените ни деца. На Вашето внимание 5 идеи как рециклирането да се превърне в игра и в техен навик: 

1. Да ги научите да познават символите и цветовете на контейнерите и кой тип отпадък попада във всеки от тях може да стане под формата на забавни игри и съревнования. Можете да изработите заедно с тях три различни цвята контейнери, стикери с различните отпадъци и да ги научите да ги сортират по вид. 

2. Можете да ги заинтригувате да прочетете заедно за смисъла на рециклирането, за екологията и всички начини по които ние хората можем да спомогнем за опазването и съхраняването на природата и животинските видове. Много хубави четива са книгите ” Къде отива боклукът- Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета” на издателство Ракета., “Къде ли да изхвърля това? “на издателство Тат Криейтив.

 3. Да построите робот от стари кашони, да използвате отново хартията, стъклените бутилки и пластмасовите опаковки, като си направите домашна работилничка за хранилки за птици, ръчно изработени пъзели, кутии за бижута, играчки за елха, играчки за домашните любимци  и много други забавни хрумки. Ето няколко креативни идеи, които ще се радваме да Ви вдъхновят:

http://krokotak.com/2012/11/3-idei-za-koledni-igratchki-podhodyashti-za-navan/

https://thespot.bgbeactive.org/koledna-ukrasa-i-igrachki-za-elha-ot-reciklirani-materiali/

https://www.youtube.com/watch?v=Ty9RxceqNBg

https://www.zewa.net/bg/semeini-zanimanija/zanajatchiiski-idei/kak-da-napravite-hranilka-za-ptici-v-gradinata/

https://fashion-bg.decorexpro.com/shkatulki/iz-kartona/

4. Да ги научите сами да даряват играчките и дрехите си. Всяка година организираме дарителска кампания  обмен на детски дрехи и пособия, където Вашите деца са добре дошли. Можете да прочетете повече за събитието тук. (линк към статията)

Soho Sofia 27.11.2022г./ Снимки Lemonade create

5. Да направите Ваш собствен компостер в градината или на терасата и да създавате Ваша собствена чиста тор за любимите Ви растения или може да  го предложите като част от екологичен училищен проект. Ето и подробни инструкции как да си направите компостер у дома.

В тази статия опитахме да Ви припомним колко е важно да сме загрижени за природата, за това как нашите деца се отнасят към нея и какво можем да направим, за да ги възпитаваме като отговорни и пълноценни членове на нашето общество. 

Желаем успех в инициативата “Рециклирай като на игра”!

                                                                           Автор и текст Румяна Методиева



Предишна публикация Следваща публикация


Оставете коментар

Имайте предвид, че всички коментари се преглеждат и одобряват от модератора преди да бъдат публикувани

Liquid error (layout/theme line 382): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid